śląskie potrawy

Baza wyszukanych haseł

Widzisz wiadomoci znalezione dla frazy: śląskie potrawy





Temat: wojna polsko-bialoruska
Kotlet schabowy napisał(a):


prawdopodobienstwem otrzymałaby przysłowiowy cios w plecy. Polska
dyskryminując Ślązaków , fałszując spis powszechny(czego sam doświadczyłem)
sama tworzy sobie na tyłach 5 kolumnę.


:-))
Przyszła ta wstretna Polska i sfałszowała (jadło)spis powszechny.
Uznaje barszcz ukraiński, uznaje karpia po żydowsku, a potraw
slaskich uznac nie chce. Ani chybi, będzie bunt.
Teraz wiem czemu gliwicką BOT zlikwidowali...

pozdr

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: wojna polsko-bialoruska


Komarek wrote:
Uznaje barszcz ukraiński, uznaje karpia po żydowsku, a potraw
slaskich uznac nie chce.


A jakie to są, ale tak _naprawdę_, a nie według powszechnej opinii?
Bo przyrządzane w Polsce barszcz "ukraiński" itp. placki "po węgiersku"
mają tyle wspólnego z prawdziwymi potrawami z tych państw, co
dziedzic Pruski z Prusami. :-

    Pozdrawiam
    Piotr Wyderski

PS. A Parówkowym skrytożercom mówimy NIE!

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Niemcy mają Europę łączyć, nie dzielić
Znam pewna rodzinę Śląska.
Gospodyni mądra, pracowita, sumienna, robiła doskonałe potrawy śląskie.
Gospodarz podobnie wymagający. Trochę nieufni i zamknięci w sobie. ceniący
dowcip, ale sami mało dowcipni. Nieco zbyt wpatrzeni w Niemców. Nieco zbyt
wpatrzeni w inteligentów i ludzi na wysokich stanowiskach.
Pewnego razu gospodyni powiedziała mi, że w czasie wojny zginęło w Warszawie
jej trzech braci służacych w wojsku niemieckim. Miała żal do Polaków, że po
przegraniu wojny z Niemcami strzelali w Warszawie zdradziecko zza wegła do
żołnierzy niemieckich. Uważała, ze Polacy nie powinni tego robić, bo nie było
winą żołnierzy niemieckich, że musieli odbywać służbę w Polsce. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Rozumiem wypędzonych
Prowadzi gospodarstwo agroturystyczne. Gotuje świetne śląskie
potrawy. Ma duże poczucie humoru. Jest bardzo pracowita. Dba o
wystrój stołu jadalnego Mieszkałem i jadałem u niej z całą
moją rodziną. Miałem przywilej przebywania w kuchni,
obserwowania jak przygotowuje posiłki i rozmawiania. Wtedy
dostałem to dziwne dla mnie pytanie. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: ile kosztuje jedzenie na wesele???
Witam, ja właśnie będę miała takie śląskie potrawy. Dwudniowe wesele na sali na
140 osób będzie mnie kosztowało około 12 tys i to już razem z ciastami(ok
1200zł).Kucharka powiedziała mi że jedzonka zostanie jeszcze na trzeci dzień
tylko takiego nie przygotowanego np. zamrożone mięsko, zostanie jeszcze ciasto
itd.Organizowanie wesela na sali jest nieporównywalnie tańsze niż w restauracji-
a wierz mi odwiedziłam już nie jedną i po policzeniu róznica jest ogromna... Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: aleeeeeee se objadłam :((((
Ja zjadłam: na smak-zupki rybnej,kawałek karpia i kawalątek sandacza, 3 pierogi z kapustą i grzybami, plus extra samej kapustki trochę, i na smak "makówek"- to taka przepyszna , śląska potrawa. Aaaaa....do tego trochę kompotu z suszonymi owocami, kieliszek bialego , wytrawnego wina...Uff-wszystko. Pekam:( Od 1wszego dieta!

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: I zebranie o przepis na kluski slaskie!
siostraheli !!!
dziekuje slicznie :)
a odpowiedz mi na pytanie , bo slyszalam jak sie 2 frakcje kłóca o 2 potrawy
slaskie:

czy w roladzie slaskiej dodaje sie ryz (chodzi mi o wlasnie taka klasyke) bo
jedni dodaja a inni mowia ze to barbarzynstwo :

i drugie czy "modro kapusta" ma byc podawana na cieplo czy zimno? bo slyszalam
i tak i tak , i na dodatek ze ta "insza" opcja niz podawal dany rozmówca jest
calkowicie bledna :)
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Który z regionów Polski ma najsmaczniejszą kuchnię
Ja z pochodzenia wywodzę się w połowie z Mazowsza a w połowie z Podlasia. Mam
też trochę krewnych i powinowatych na Śląsku i w Małopolsce, więc tam też
zwykłam jadać. Tyle że szczerze mówiąc to nie mam pojęcia, która rodzinna
potrawa skąd pochodzi. Potrafię zidentyfikować tylko śląskie potrawy, bo one
były dla mnie nowością z którą zaczęłam mieć styczność gdy macierz moja wyszła
drugi raz za mąż. O reszcie znanego mi jadła nie mam pojęcia, skąd pochodzi :-)



Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Potrawy wigilijne z różnych stron Polski
Chociaż jestem ślązaczką z dziada pradziada to potrawy wigilinne podane w
Książce Wery Sztabowej " Krupnioki i moczka czyli gawedy o kuchni ślaskiej " nie
wszystkie mi sa znane a mianowicie cytuje :
Bytomskie Kamyki - pierniczki
Sląski piernik z marcepanem
piernikowe serca
Sląski cwibak piernikowy ( cwibak czyli sucharek wykorzystywany do moczki)
cieszyńskie wigilijne ciasteczka orzechowe
opolskie ciasteczka ze skwarek
siemieniotka
moczka
wigilijna zupa migdałowa
zupa grzybowa z gałuszkami
zupa fasolowa z pieczkami( czyli suszone owoce)
karp wigilijny
karp smażony karp panierowany
karp w sosie
makówki opolskie
makówki cieszyńskie
kompot wigilijny
i wszelkiej masci sledzie z mleczkiem w smietanie,pieprzowe,po
slasku,rolmpsy,sledzie smazone i sledzie smazone w ciescie.
rózne drobne ciasta makaroniki zozworki, kokoski
jeżeli ktos ma ochotę moge podac przepisy na w/w slaskie potrawy wigilijne
wszystkie z /w/ ksiazki dosć stare wydanie mam 1986 r.
Widac tu rózne wpływy kuchni ja tez jestem z dziada pradziada slazaczką a
korzeniami ze strony ojca matki z angli a ze strony mamy mojej matki czechy ze
strony ojca niemieckie wpływy no i tyle zdarzyłam sie dowiedziec o moich
praprapra dziadkach pozdr.:) Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Może ktoś zna przepis na ...
Może ktoś zna przepis na ...
Nie wiem jak wy, ale mam coraz większą chętkę na kuchnię śląską. Ostatnio
dołączony do Gazety Wyborczej dodatek nowej kuchni polskiej, po prostu zwalił
mnie z nóg. Uświadomiłam sobie po zapoznaniu się z jego kilkunastoma stronami
(zdecydowanie za mało), że tradycyjny obiad śląski to nie tylko kluski,
kapusta i rolady, ale i inne pyszności. W domu robimy wiele typowych potraw
śląskich, ale muszę się przyznać, że niektórych z nich nie znałam, a gazeta mi
to umożliwiła. Sądzę, że byłoby bardzo fajnie, gdyby wszystkie te przepisy
znane i nieznane gdzieś utrwalić. Może ktoś z was mógłby się podzielić
jakimiś sprawdzonymi przepisami na kołacze, desery i potrawy śląskie. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Polskie danie narodowe????
Gość: goscia 23.11.05, 17:57 + odpowiedz


>Bigos figuruje w regionalnej kuchni niemieckiej.......

której ?

Niemcy robią, bardzo smaczna ale jest to kapusta duszona (kiszona), nie mająca
nic wspólnego z bigosem

Alzacczycy robią coś w rodzaju bigosu ale to też nie nasz bigos, przede
wszystkim jest biały i z dodatkiem białego wytrawnego wina, i nie mieszają mięs
tylko gotują boczek w całości położony na kapuście, nie jest więc to bigos

bigos myśliwski, żur, pyzy po warszawsku, placki po warszawsku (takie tylko z
ziemniaków popruszone cukrem), zupa ogórkowa polska może to być polskie
flaki też można podciągnąć pod polskie
czerwony barszcz z uszkami już raczej nie, bo barszcz kojarzy się na zachodzie
raczej z Rosją
potrawy sląskie, poznańskie, pomorskie, mazurskie nie można uznać za typowo
polskie
czerwoną kapustę na ciepło jada się w wielu krajach, jest bardzo popularna np.
w Skandynawii -
pieczona kaczka z czerwoną kapustą i karmelowanymi ziemniaczkami
pieczony boczek z chrupiącą skórką i czerwoną kaputą, młodymi ziemniakami
frykadele z czerwoną kapustą i razowym chlebem

nie jest to więc nic poznańskiego





Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Chleb Tatarczuch
Dzięki serdeczne, te wiadomości odkryłam już w internecie i próbowałam je
wykorzystać - efekt porażka. Inuicyjnie nie zawsze wychodzi. Tylko zastanawia
mnie jedno - jest to podobno śląska potrawa, czy to możliwe, że nie
można "odkopać" innych przepisów, może czyjaś babka piekła ten chleb.
Przeszukałam już wszystkie książki kulinarne regionalne, wliczając wydawnictwa
Kół Gospodyń Wiejskich...i nic. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: KUCHNIA ŚLĄSKA- znacie przepisy?
mieszkam od niedawna na Sląsku i moje refleksje na temat tej kuchni w skrócie:
-rolady to właściwie to samo, co w reszcie Polski zrazy,
-modro kapusta, to czerwona kapusta niczym nie różniąca się od tej, którą
jadało się w moim domu,
więc nie rozumiem dlaczego to niby takie typowo śląskie potrawy.
-klusek śląskich nie jadałam dopóki nie spróbowałam ich w "śląskim
wydaniu".Teraz bardzo je lubię.To co znałam pod tą nazwą i to, co tutaj się
jada, to dwa różne rodzaje klusek(na korzyść prawdziwie śląskich),
-makówki-robi się je na Wigilię(taka mamałyga-herbatniki/biszkopty z masą jak
do makowca)-pycha!!!
-moczka(też na Wigilię)-dla mnie niejadalne-bardzo słodkie,mdli mnie po dwóch
łyżkach, ale podobno jak ktoś to je od urodzenia, to dla niego to przysmak,
-wodzionka-zupa z czosnku, suchego chleba i wody-jakoś nie mogę się przełamać
żeby to spróbować.
-lubię też gołąbki w tutejszym wydaniu-z ryżem(u mnie robi się z samym mięsem).
To na tyle.Moim zdaniem kuchnia śląska zrobiła się teraz modna, mnie owszem,
smakuje, tylko często odnoszę wrażenie, że coś jest uważane za typowo śląskie
danie, a tymczasem ma tylko inną nazwę... Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: KUCHNIA ŚLĄSKA- znacie przepisy?
Makowki
Makowki to slaska potrawa wigilijna, dla mnie zawsze apogeum calej kolacji
wigilijnej.
Podaje przepis i polecam jak najgorecej, nie musi byc na Wigilie!

Makowki na mleku.



Skladniki:

1 dluga bulka lub chalka

Mak 50 dag.

Mleko 1 litr.

Maslo 1 lyzka.

miod 5-6 lyzek.

Cukier waniliowy 1 paczka.

2 plaskie lyzki kakao

Orzechy wloskie luskane 10 dag.

Migdaly 5 dag.

Rodzynki 10 dag.

Wiorki kokosowe 3 dag.

Mozna tez dodac inne bakalie, wedlug uznania



Przepis:

Mak sparzyc goraca woda wieczorem i pozostawic na noc.Rano odcedzic i zemlec 2
razy w maszynce do mielenia maku lub w maszynce do miesa z gestym sitkiem.Mleko
zagotowac z maslem,miodem i cukrem waniliowym,dodac zmielony mak i kakao.Gdy
bedzie za geste mozna dodac przygotowana wode.Gotowac na wolnym ogniu 10-15
minut,ciagle mieszajac.Migdaly sparzyc,obrac i pokroic w paski,orzechy
posiekac. Wszystkie bakalie wraz z rodzynkami wrzucic do gotujacego sie
maku,odstawic z ognia.

Przygotowac salaterki albo jedna duza.Chalke lub bulke pokroic w plastry
zwilzyc lekko w mleku i ukladac warstwami mak i bulke.Kolejne warstwy bulki
zalewac makiem. Gorna warstwe maku udekorowac polowkami orzechow i posypac
kokosem. U nas dekoruje sie tez czastkami mandarynek.




Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: śledź
Sledzie po norwesku:
Sledzie korzenne albo matiesy 1 kg moczymy przez noc w zalewie 1l wody + 1,5
szklanki cukru, mozna dodac troche przypraw typu gorczyca, listek, ziele
angielskie. Odcedzamy, kroimy drobno 4 duze cebule (dobrze ja przelac wrzatkiem
albo przesypac cukrem), sledzia na dosc drobne kawalki. Zalewmy sosem : majonez
pol na pol z jogurtem + 2-4 lyzeczek curry.

Tradycyjna slaska potrawa hekele:
6 filetow (3 sledzie), 2 jaja na twardo, 2 ogorki kiszone, 1 nieduza cebula.
Wszystko posiekac bardzo(!) drobniutko (mozna zmielic, ale siekane lepsze),
dodac musztardy, duzo grubo zmielonego pieprzu, lyzke oliwy. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: sałatka śledziowa
hekele
Tradycyjna slaska potrawa, podawalam to juz pare razy, ale jeszcze raz:
3 sledzie solone(6filetow), 2 jaja na twardo, 2 ogorki kiszone, 1 cebula.
Posiekac bardzo drobniutko, zmieszac z oliwa, musztarda i grubo mielonym
pieprzem. To raczej ma konsystencje tapenady niz salatki. polecam. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: AMPOLIONIE - RATUJ!!!!!!
AMPOLIONIE - RATUJ!!!!!!
Przed Swietami podales link do potraw slaskich i ja go gdzies posialam!!!
Wszystko mam przygotowane, obiecalam chlopu placek drozdzowy z kruszonka
i nie moge znalezc tego dobrego przepisu!!! Ratuj kto moze, bo mnie chlop
opusci dla jakiejs gospodarniejszej!!! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: SMAKOSZE KUCHNI CHIŃSKIEJ!!!!!!!
Gość portalu: k`k napisał(a):

> Gadka szmatka.Byłaś kiedyś na Stadionie?
> W tym szczególnym miejscu strach zjeść cokolwiek.Wątpliwości moje budzi
> pochodzenie składników typowo polskich(lub śląskich)potraw sprzedawanych na
> stadionie.Ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się tej Twojej roladzie:)

ty byś od mojej rolady nie odszedł nie biorąc z 5 dokładek,a potem do końca
życia nic innego by ci się nie śniło w marzeniach sennych
ŚLĄZACZKA
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: śniadanie
Fajnie, że Wam smakowało W innym wątku czytałam, że Xym zrobiła na wigilię,
no i super Dziękujmy Siostrzeheli
W kwastii pochodzenia nazwy. Podawana jest jako śląska potrawa, a TŻ będąc na
delegacji i chwaląc się jaką to dobrą rzecz jadł ostatnio (zawsze to brzmi
trochę egzotycznie hehe ) usłyszał, że to przecież potrawa kaszubska, a nie
śląska!
Nie wiedział, także nie polemizował, choć zwykle robiłby to do pierwszej krwi
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Tradycyjna wigilia
u mnie jest moczka!!! moja babcia ze Ślaska jest, a to chyba śląska
potrawa...

U mnie bardzo tradycyjne potrawy: grzybowa, barszcz z uszkami, karp
oraz pstrąg, fasola do barszczu( to jak tata jest na wigili- bo
przepada za fasolą), makówki, KAPUSTA Z GROCHEM- ale ta
najwspanialej robi moja babcia- po prostu kazda kopia to tylko
kopia, jeszcze kasza jaglana z rodzynkami i cynamonem- trzeba zawsze
troszke zostawic na talerzu- to znaczy, ze forsa sie bedzie nas
trzymac w nowym roku;)
i oczywiście różne śledzie i sałatki....
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Poświątecznie:)
Poświątecznie:)
Moi Drodzy- jak spędziliście święta? Czy Mikołaj/Dzieciątko/Gwiazdor/Aniołek ( do wyboru) przyniósł pod choinkę to, co sobie wymarzyłyście? Czy święta pachniały tak jak zwykle, czy też były bogate w nowe aromaty ( a co za tym idzie doznania kulinarne)? U mnie, jak zwykle ,najbardziej pachniało...makówkami.Dla niewtajemniczonych, to taka śląska potrawa,którą zajada się cała moja rodzina. Pod choinkę nie dostałam nic pachnącego- z wyjatkiem zestawu Dove:) od brata. Ale-co tam- prezent sprawię sobie sama. W końcu wiem najlepiej, czego mi trzeba;)
Pozdrawiam poświątecznie!
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: ugotuje, wystroje, posprzatam, KUCHARZ Z EKIPĄ
ugotuje, wystroje, posprzatam, KUCHARZ Z EKIPĄ
jeżeli nie macie państwo na wesele kucharza i obsługi dzwońcie .Oferuje
smaczne śląskie potrawy obsługę kulinarną , wystrój sal,(żywe kwiaty) Oferuje
wykonanie pysznego jedzenia w domu klienta lub pod wskazanym adresem możliwy
catering tel 509582064 lub paluch-b@o2.pl Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: kucharz z ekipą ,wystrój sal
kucharz z ekipą ,wystrój sal
POLECAM śląskie potrawy ,obsługę kulinarną wesel,imprez,pod wskazanym
adresem.oferuje również obsługę kelnerską,wystrój sal i całą oprawę
florystyczną(podświetlane kielichy z kompozycjami kwiatów,bukiety)więcej na
meila paluch-b@o2.pl lub tel.509 582 064

www.halokwiaty.sklepna5.pl/index2.php Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: No dobra-wszedzie juz o wigilijnych potrawach-ok:)
Moczka jest śląską potrawą z piernika. Orientacyjny przepis:
250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.
Ten piernik się moczy w wodzie, a potem gotuje z pokrojonymi bakaliami. Piernik kupuje się specjalny u piekarza jest on bardzo aromatyczny. U mnie w domu moczka zajmuje sie babcia
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: No dobra-wszedzie juz o wigilijnych potrawach-ok:)
nie jadlam tego nigdy
ale z ciekawosci poszukalam co to i pisze:


Składniki:
Brak większych obrazków.
250 g piernika (ciemnego),
200 g migdałów,
400 g rodzynek,
sok z 3 dużych cytryn,
troszeczkę soli (2 szczypty),
3 duże łyżki cukru,
150 g orzechów laskowych,
3 l wody.


Sposób przyrządzenia:
Piernik zamoczyć na kilka godzin w 3 l wody (aż się dobrze rozmoczy).
Migdały sparzyć i obrać ze skórek. Migdały i orzechy drobno pokroić. Resztę
składników dodać i teraz wymieszać i powoli pogotować (30 min.). Moczka jest
dobra zarówno na zimno jak i na ciepło.

Moczka to raczej typowa śląska potrawa świąteczna na Boże Narodzenie. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Wuntek slunski:D
A ja, choć Ślązora z dziada pradziada i baby prababy, od dzieciństwa
na drugim końcu Polski, a w Katowicach tylko wakacyjnie. Ale jakieś
atawizmy w człowieku widać działają, bo nic mi tak nie smakuje jak
sląskie potrawy No i zawsze wszystkie wątki śląskie w książkach,
flimach, TV czy w prasie tropię... Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: JARMARK NA NIKISZU W DNIU 7 GRDUNIA 2008
JARMARK NA NIKISZU W DNIU 7 GRDUNIA 2008


Mieszkańcy oraz sympatycy Nikiszowca
związani z Programem Centrum Aktywności Lokalnej w Nikiszowcu
oraz Stowarzyszeniem „Razem dla Nikiszowca”
i Parafią św. Anny w Katowicach Nikiszowcu

zapraszają na:

Jarmark na Nikiszu

który odbędzie się w dniu 7 grudnia 2008 r.,
w godzinach 11.00-17.00.



W programie imprezy między innymi:

• występ orkiestry górniczej „KWK Murcki”,
• występ zespołu „Kosztowioki”,
• występy zespołów dziecięcych,
• wystawa obrazów „Grupy Janowskiej”,
• pokazy multimedialne,
• możliwość nabycia pamiątek związanych ze Śląskiem oraz upominków i kartek świątecznych,
• degustacja śląskich potraw oraz wypieków przygotowanych przez mieszkańców,
• wycieczki piesze oraz przejazdy bryczką po Nikiszowcu,
• oraz wiele innych atrakcji…




Pozyskane fundusze zostaną przeznaczone na projekt monitoringu w dzielnicy Nikiszowiec.


Dlatego chwilowo nie mam czasu na pisanie na waszym forum
Trzymajcie za nas aby impreza się nam udała
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Slonske jedzynie - a co majom gorole?
Mam do was wazne pytanie ..... :-)
Na wiosne bede w Gliwicach w sprawach sluzbowych no i wstapie se na basen .
Ten z rurami jest zajefajny zwlaszcza z ta czarna .
Ale po basenie chcialbym sobie cos swarnego zjesc .

Czy znata jakas fajna Hanyska restauracje ktorej personel gotuje prawdziwe
slaskie potrawy . Bede wdzieczny za jakies wskazowki . Chetnie skosztuje
oryginalnych slaskich potraw .



Caluje i pozdrawiam wszystkie dziewczeta jakem jest po high gravity .....:-) Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Chcemy zorganizować na Nikiszu "Jarmark Świąteczny
No to już mogę podać wam coś więcej na ten temat:

JARMARK NA NIKISZU 06.12.2009

Społeczność Nikiszowca i Program Centrum Aktywności Lokalnej w Nikiszowcu
zapraszają serdecznie na Jarmark na Nikiszu 2009, który odbędzie się 06 grudnia 2009
Czekać na was będą swojskie ciasta, żur, wodzionka, chleb z tustym, śląskie
potrawy wigilijne, biżuteria, wyroby rękodzieła, ozdoby świąteczne i inne.
Będą koncerty, gry, zabawy i konkursy z nagrodami dla dzieci i dorosłych,
Mikołaj, plener artystyczny i wiele innych atrakcji

Jest tylko jedno takie miejsce i jeden taki jarmark

JARMARK NA NIKISZU

**************************************************************************

Co prawda powyżej podałam Wam treść plakatu, reklamującego Jarmark ale jeżeli
ktoś z Wasz chciałby i mógłby się jeszcze włączyć zapraszamy na spotkania przed
jarmarkowe.
Mogę dodać, że jedną z atrakcji Jarmarku będzie moneta "Balkan" - tym razem już
z wizerunkiem "Balkanu"


Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: jarmark na nikiszu
Mieszkańcy oraz sympatycy Nikiszowca
związani z Programem Centrum Aktywności Lokalnej w Nikiszowcu
oraz Stowarzyszeniem „Razem dla Nikiszowca”
i Parafią św. Anny w Katowicach Nikiszowcu

zapraszają na:

Jarmark na Nikiszu

który odbędzie się w dniu 7 grudnia 2008 r.,
w godzinach 11.00-17.00.



W programie imprezy między innymi:

• występ orkiestry górniczej „KWK Murcki”,
• występ zespołu „Kosztowioki”,
• występy zespołów dziecięcych,
• wystawa obrazów „Grupy Janowskiej”,
• pokazy multimedialne,
• możliwość nabycia pamiątek związanych ze Śląskiem oraz upominków i kartek świątecznych,
• degustacja śląskich potraw oraz wypieków przygotowanych przez mieszkańców,
• wycieczki piesze oraz przejazdy bryczką po Nikiszowcu,
• oraz wiele innych atrakcji…




Pozyskane fundusze zostaną przeznaczone na projekt monitoringu w dzielnicy Nikiszowiec.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Gorolsko TV SILESIA
www.tvs.pl/o_nas/
"Telewizja Silesia to nowe i nowoczesne okno na Śląsk i Zagłębie. Prócz
cogodzinnych serwisów informacyjnych przygotowaliśmy wiele interesujących pozycji"

Dzieki tej telewizji "slaskiej" dowiesz sie Arni jak przygotowuje sie tradycyjne
"slaskie" potrawy, np. bigos, kutie, etc.

:)))) Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: wklad kuchenny
Makowki:
Swoistym deserem wieczerzy wigilijnej są do dziś makówki, które
podobnie jak siemniotka i moczka znane są w wielu wersjach, z
których jedna jest smaczniejsza od drugiej. Aby zrobić najprostsze
makówki należy sparzony mak przepuścić przez maszynkę, wsypać do
zagotowanej z cukrem wody (zamiast wody może być mleko z masłem,
cukrem lub miodem i cukrem waniliowym), dodać rodzynki, sparzone,
pokrojone migdały (można też dodać drobno pokrojone figi, orzechy
włoskie i wiórki kokosowe). Bułki należy pokroić na plastry (lub
kosteczkę) układać plastrami i zalewać dokładnie wymieszaną zalewą
makową. Podawać ostudzone.

Siemniotka

Najstarszą do dziś spożywaną śląską potrawą wigilijną jest
siemniotka, zwana też siemieniotką - czyli zupa przygotowana z
konopii, mleka, mąki, cebuli z dodatkiem soli i cukru. Na Śląsku
znanych jest kilka wersji tej pracochłonnej zupy o niepowtarzalnym
smaku. Oto jedna z nich: ugotować konopie w garnku tak, żeby
popękały, wodę odlać do innego garnka, konopie zaś utłuc na miazgę,
dolać do miazgi trochę wrzątku, wymieszać, jeszcze raz odlać wodę i
ponownie utłuc konopie tak, aby zostały same niski. Do wywaru z
konopii dodać 2-3 cebule i trochę soli, zagotować, zagęścić
zawiesiną z mąki i wody, dodać mleko i cukier do smaku. Zupę podaje
się z kaszą jaglaną, ugotowaną na gęsto.


Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Dania wigilijne.
Lisiu
lisia312 napisała:

> ze Śląskich potraw wigilijnych, to zupa grzybowa z grzybów
>suszonych i kompot z bani (dyni)

Zupa grzybowa to tak jak i u nas, ale o kompocie z dyni to słyszę
pierwszy raz w życiu.
U nas dynia nie jest warzywem popularnym. Gotuje się z niej tylko
zupę, ewentualnie marynuje się ją.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Uchylcie pokrywki - WIGILIJNIE!
Konopiotka - inaczej siemieniotka _ śląska potrawa wigilijna, zupa na wywarze z
ziaren konopi podawana z mlekiem, bakaliami i kaszą (pęczak) w mojej wersji na
słodko. Przepyszna i jedyna w swoim rodzaju, rzeczywiście raz do roku. Grzybową
i barszcz też bardzo lubię, ale co są takie zupy codzienne a nie odświętne,
niestety... Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: My som juz w Ojropie
To padlina ten fogg
Durniu Twój naród głosował za tą Europą! Naród do którego przyznajesz się i Ty
tą przynależność jako Polak firmujesz chamski debiilu!
Ciągle piszesz o roladach ,krupniokach,karminadlach i innych śląskich
potrawach.A co ty jesz?Ruskie całe życie? Ja np.lubię jeść kresowe potrawy i
nie naśmiewam się z nich.
Wiesz co? życzę Ci żebyś kiedyś zdechł jak się zadławisz którąś z tych
śląskich potraw ty szydzący z Śląska gówniany gorolu!
Jesteś przesiedlencem ,który Ślązaków traktuje jak wrogów ,szydzisz z nas i
ubliżasz.Nie podoba Ci się Europa?To następny argument na to żebyś wrócił tam
skąd pochodzisz.Tam nie ma Europy i mieszkają jeszcze twoje ziomki.Tylko
podejrzewam ,że gdyby ich tu zaprosić a Ciebie stąd wypier.... mielibyśmy
dobrych wdzięcznych sąsiadów a nie szuje szczekające jak ty !
Typisch polnisch! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Jarmark na Nikiszu w dniu 7 grudnia 2008
Jarmark na Nikiszu w dniu 7 grudnia 2008
Mieszkańcy oraz sympatycy Nikiszowca
związani z Programem Centrum Aktywności Lokalnej w Nikiszowcu
oraz Stowarzyszeniem „Razem dla Nikiszowca”
i Parafią św. Anny w Katowicach Nikiszowcu

zapraszają na:

Jarmark na Nikiszu

który odbędzie się w dniu 7 grudnia 2008 r.,
w godzinach 11.00-17.00.



W programie imprezy między
innymi:

• występ orkiestry górniczej „KWK Murcki”,
• występ zespołu „Kosztowioki”,
• występy zespołów dziecięcych,
• wystawa obrazów „Grupy Janowskiej”,
• pokazy multimedialne,
• możliwość nabycia pamiątek związanych ze Śląskiem oraz upominków i kartek
świątecznych,
• degustacja śląskich potraw oraz wypieków przygotowanych przez mieszkańców,
• wycieczki piesze oraz przejazdy bryczką po Nikiszowcu,
• oraz wiele innych atrakcji…




Pozyskane fundusze zostaną przeznaczone na projekt monitoringu w dzielnicy
Nikiszowiec.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Pytanie nie na czasie ;)
Pytanie nie na czasie ;)
Mam problem - niezbyt wielki, ale mnie dręczy. Od kilku dni nie mogę sobie
przypomnieć jak się nazywa jedna z tradycyjnych śląskich potraw wigilijnych
(wiem, wiem... teraz zbliża się Wielkanoc). Wiem, że robi się to z maku, ale
nie chodzi mi o makówki, to jakoś inaczej się nazywało.
Pomocy, proszę!
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Stille Nacht
pytanie do buildera
Builder, ty jesteś odowitym Ślązakiem. Mam do Ciebie pytanie:
- czy makówki to tradycyjna śląska potrawa świąteczna?
Bo nasz ekspert od śląskości teodorek, na forum Gliwic pisze, że nigdy z
makówkami się nie zetknął i że to (cytuję) gorolska tradycja.
Coś mi nie pasuje, bo ilu Ślązaków z dziada pradziada znam tylu na święta
przyrządza makówki.
Czżby nasz "ekspert" znowu wtopił?
Z góy dziękuję za odpowiedź! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Stille Nacht
Gość portalu: łowca jeleni napisał(a):

> Builder, ty jesteś odowitym Ślązakiem. Mam do Ciebie pytanie:
> - czy makówki to tradycyjna śląska potrawa świąteczna?
> Bo nasz ekspert od śląskości teodorek, na forum Gliwic pisze, że nigdy z
> makówkami się nie zetknął i że to (cytuję) gorolska tradycja.
> Coś mi nie pasuje, bo ilu Ślązaków z dziada pradziada znam tylu na święta
> przyrządza makówki.
> Czżby nasz "ekspert" znowu wtopił?
> Z góy dziękuję za odpowiedź!

witom,
to jest tradycyjno s`wiontyczno s`loonsko potrawa,
moja ciocia juz` s`wientyj pamieci Helcia robiela je najlypiej,

wesolych S`wiont!,
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: G D Z I E można w Katowicach dobrze zjeść i wypić?
No, no... ciekawe są niektóre propozycje kulinarne i rozrywkowe,
zwłaszcza te polecające, jak w słynnej tv reklamie... "bitki a'la
siciliana", gdzie "ogólna bijatyka, a potem strzelanina, wszyscy
walczą ze wszystkimi - bezlitośnie"...
A potem "padają na podłogę i polują na siebie między stolikami"(!?).

Może jednak polecił by mi ktoś COŚ REGIONALNEGO?!
Potrawy śląskie, takie np. jak "modro kapusta s'roladom", "kluzki
ślounzkie" itp., a do tego "schnapsa" też regionalnego(???).
Czekam na propozycje.
(HKP)
...
CZUWEJTA, KOCHANI!!! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Czy Bielsko-Biała to Śląsk?
Jeżeli nie województwo to co sobie wykombinowałeś?
Posłuchaj teraz uważnie. Ja uważam że to jest moja opinia że Bielsko-Biała jest
i bedzie należała do regionu Górnego Ślaska. W przyszłosci do woj.
górnośląskiego. To że ludzie w B.B. nie mają w sobie tradycji śląskich(nie
mówią w języku ślaskim, nie jedzą potraw sląskich, nie naleza do zespołu
folklorystycznego itd.). To nie ma znaczenia. Przeciez jako ludnosc napływowa
macie pewnie swoje tradycje i to jest piękne.Ja w to wierze że nastepne
pokolenia bedą mówiły o sobie ze są ślazakami. Przeciez Ślask jest tak
różnorodny że i dla Ślaska Cieszyńskiego i dla Podbeskidzia i dla Ślaska
Opolskiego, i dla GOPu bedzie miejsce. Te wszyskie ziemie różnią sie gwarą,
tradycją a nawet strojem. Natomiast wszystkich łączy Górny Ślask.
I z pewnością Podbeskidzie jako że mieszka tam dużo napływowych ludzi stworzyło
swój specyficzny charakter przez te kilkadziesiat lat. Ok.
Natomiast co do autonomii to droga jeszcze nie taka bliska. Tutaj chodzi tylko
o autonomię gospodarczą. I proszę cie nie pisz przymiotników typu Podbeskidzie
jest czysto polskie. Albo że Bielsko to nie Bielitz. Przecież to jest jasne że
Górny Ślask leży aktualnie w Polsce. I ja oraz inni Ślazacy nie chcemy powrotu
do jakis tam starych czasów. Chcemy tworzyć nowoczesny duży silny region.
Ja osobiscie czuje sie tylko ślazakiem (nie niemcem ani polakiem) o narodowości
śląskiej.Natomiast uważam że na Ślasku miejsce jest dla wszystkich kultur i
narodowości. Bo ta ziemia jest tolerancyjna.
Pyrsk. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Nie można stać się Ślązakiem na życzenie
sztab.kryzysowy napisał:

> Przecież "naród śląski" powstał na życzenie, bo wcześniej go nie
> było. Czyli da się.

Podobnie jak wszystkie inne narody świata.
Nie kłam! Nikt nie powiedział "od dziś będziemy tworzyć naród
śląski". Nikt na siłę nie wymyślał śląskich potraw, strojów,
kultury, języka czyli wszystkich cech charakterystycznych grupy. To
się tworzy przez setki lat. Jak udowodnisz, że 100 lat temu nikt na
Śląsku nie mówił po śląsku, nie jadł makówek, nie obchodził urodzin,
to przyznam rację, że nagle na życzenie powstał "naród śląski". Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Gotowi do startu. TV Silesia rusza w sobotę
Nie Wilhelm, źle mnie zrozumiałeś !
Mam szacunek do kultury śląskiej i mam przyjaciół po Waszej stronie Brynicy.

To stwierdzenie miało tylko podkreślić, że nazwa Silesia uległa takiej
degradacji, że można nią nazwać cokolwiek na obszarze całego województwa.
Przy tym Twoi (znaczna część)ziomkowie mają zazwyczaj radochę, że tak fajnie
marginalizuje się Zagłębie, a Śląsk rośnie w taką siłę !
Urósł już do Częstochowy !

Zapraszam zatem na najlepsze na Śląsku pieczone gęsi w Siewierzu !
(tak, to oficjalnie zarejestrowana śląska potrawa)
Pewnie prawy Hanys Szołtysek, wzorem Makłowicza nakręci tam program o śląskiej
kuchni dla telewizji Silesia.
Smacznego !

PS Ja świata nie dzielę na Hanysów i Goroli, a tylko na głupich i mądrych. A
głupcem jest m.innymi ten który mówiąc o przyszłości zapomina o własnej
tożsamości. Możemy być dobrymi sąsiadami i jak sąsiedzi możemy współpracować,
ale na Hanysa nie chcę być adoptowany ! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Górnośląski branding
Czytałem kiedyś wypowiedź pewnego speca od reklamy, na temat śląskiej kuchni.
Stwierdził, że ona jest postrzegana jako bardzo smaczna, ale zbyt tłusta.
Doradził by śląskie potrawy trochę "odtłuścić" i to wystarczy by były przebojem
na polskich i europejskich stołach.

Wydaje się, że te rady są jak najbardziej trafne i to nie tylko w stosunku do
kuchni, ale ogółu spraw śląskiej kultury.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Kuchnia regionalna elementem promocji Śląska
Masz rację nasz Majranku, jak Śląskie to Ślaskie, a nie mieszanina. Z czasem w
takiej mieszance może zostać wyparta właściwa śląska potrawa, a granice między
potrawami zatarta. Za kilkanaście lat może też zniknąć ze śląskich stołów.
Jest gdzieś w regione knajpa ze śląska kuchnią ?
NIE ! NIE MA ! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Jestem ZA zalegalizowaniem narodowości śląskiej.
poglodzio napisał:
> Wspólne cechy:
> -religia
Religia nie jest cechą narodową. Jeden naród może wyznawać wiele
religii, a jedną religię może wyznawać wiele narodów. Określenie
Polak = katolik a Niemiec = ewangelik z czasów plebiscytu jest zbyt
wielkim uproszczeniem świata.
> -tradycje,obyczaje,potrawy
Tradycje związane są raczej ze wspólnym pochodzeniem z tego samego
pnia etnicznego - obyczaje są różne na wsi i w mieście, w obrębie
przemysłowym i gospodarstwach rolnych - a potrawy śląskie mają
więcej wspólnego z Bawarią czy Zagłębiem Ruhry niż z Polską
> -kultura
kutura akurat znacznie odróżniała te społeczeństwa. Kultura na
Górnym Śląsku była niemiecka (mieszczańska) i Górnoślązacy
współtworzyli niemiecką kulturę (Freitag, Eichendorf, Mendelson).
Warstwa szlachecka i magnateria używały języka niemieckiego.
> -język ( min. fleksyjnie)
Fleksja i gramatyka dialektów śląskich mają więcej wspólnego z
czeskim i łużyckim niż z polskim
> - po części historia
Jaka wspólna historia????????????????????????????????????????????
> różne od Czechów :
> język,obyczaje i tradycje,kultura,religia
Jakoś tak dziwnie się dzieje na tym świecie, że łatwiej mi się
dogadać z Czechem czy Słowakiem niż z Polakiem (mimo, że wydaje mi
się, że mówię czy piszę w języku polskim) - używamy innego zakresu
pojęć podstawowych w pewnych sprawach. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Jestem ZA zalegalizowaniem narodowości śląskiej.
1.Oświęcim, co do językoznawców się zgodze każdy z nich ma inną
opinię
Ad. potrawy: jadłem te wasze śląskie potrawy w Małopolsce ( a
dokładnie w gminie Bolesław i Bukowno)
Dla mnie nie są to zamierzchłe czasy zaś Judasza nadal się pali w
centralnej Polsce, marzanne topiło się również od wieków zaś
polonizacji doświadczyli wszyscy polacy
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: ZAWSZE MYSLALEM ZE ZAGLEBIE TO CZESC SLASKA....
> Mentalnie? I w tak zblizonym mentalnie kraju nie obchodza urodzin,

Hmmm... znam wielu Zaglebiakow ktorzy obchodzo tylko i wylacznie urodziny.
Imieniny drogi arnoldzie to juz raczej okazja do postawienia piwa kumplom po
robocie...

wieszaja
> dywany na scianach, brat z Rajchu przyjezdzajacy na swiynta to rzadkosc, a
> zdjyncia Opy z Wehrmachtu to niecodziennosc?

O co chodzi z tymi dywanami? Co do Wermachtu to rzeczywiscie to jest istotna
roznica!

>Moze pogadamy o kuchni,

No pogadajmy. Czesto jadam u kuzynow na Giszowcu no i szoku kulinarnego nie
przezylem. Pewnie ze sa typowe slaskie potrawy i slaska kultura ma jeszcze duzo
bogactw ale ma to miejsce w wielu regionach Polski i nikt nie przeklada tego na
inna mentalnosc.

a potem
> jeszcze o wrazeniach z meczu? Jakos kibice nie wrzeszca tam "Dzieci Hitlera"
na
>
> krajan z Myszkowa czy Krakowa.

Juz kiedys prosilem aby nie mieszac do dyskusji na forum srodowiska pilkarskich
kiboli. Oni sa charakterystyczna subkultura i trudno przekladac ich
swiatopoglad na cale spoleczenstwo :-) Arni jak Cie lubie zebys ty slyszal tak
jak ja slaskich kiboli skandujacych "Auschwitz Birkenau" i "Heil Hitler" to bys
sie glupio nie wypowiadal (wybacz za szczerosc).

>Zastanow sie kretynie i nie pieprz o
> mentalnosci, jak nie masz pojecia, o czym piszesz.

SUMMA SUMMARUM dla zakladajacego watek. ROZNICE SA i dobrze bo inaczej bylo by
nudno ale nie demonizujmy tych roznic.
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Tradycyjne śląskie potrawy
Tradycyjne śląskie potrawy
www.siemianowice.pl/isi/index.php?op=show&cat=9&nid=421

"Festyn na Tuwimie

(...)

Nie zabrakło naturalnie tradycyjnych śląskich potraw, z których zdecydowanie
największą popularnością cieszyło się piwo.

przygotował: Wojciech Kempa"

A jednak nasze siemianowickie "reporterskie oko" ma poczucie humoru. :-))
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Tradycyjne śląskie potrawy
zygfryd_78 napisał:

>"Festyn na Tuwimie
>
>Nie zabrakło naturalnie tradycyjnych śląskich potraw, z których zdecydowanie
> największą popularnością cieszyło się piwo.
>
... ja w kwestii formalnej - jakie to pyfko? Ja stawiam na Tyskie :-) Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Święta
Gość portalu: In napisał(a):

> Przed nami dwa święta; jestem ciekaw czy Wy też obchodzić będziecie jutro
> Święto Zmarłych, czy Dzień Wszystkich Świętych?
> Może zamiast tego obchodzimy już święto po amerykańsku czyli H.....n., a ja
> nic jeszcze o tym nie wiem ?

Ja według starej tradycji.
Nie bardzo podoba mi się "małpowanie" świąt amerykańskich.Podobnie nie
wyobrażam sobie wigilii bez postu i tradycyjnych śląskich potraw z karpiem na
czele !
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Rolada czy pstrąg ?
Rolada czy pstrąg ?

www1.gazeta.pl/katowice/1,35019,1387449.html
Jest to konkurs regionalny a więc wydaje mi się że Śląsk powinien
rywalizować z resztą kraju potrawą typową dla danego regionu.
Pstrąg kojarzy mi się bardziej z rejonem górskim niż Śląskim.
Dobra śląska rolada z modrą kapustą i kluskami byłaby nie do przebicia w tym
konkursie.
No ale gdyby miałaby reprezentować kraj w Europie to ktoś widocznie
zadecydował że danie"górolskie" musi reprezentować kuchnię śląską.Może ktoś
zna dobre śląskie potrawy które zaspokoiłyły najwybredniejsze podniebienia w
Brukseli ? ? Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: czy Wroclawianie to Slazacy?
Co to za Slazacy jak nie rozumieja slaskiej mowy i nie znaja slaskich potraw
i slaskich zwyczajow.To tak jakby Bawarczykow przegonic i zasiedlic Brandenburczykami.Niby niemiecki jezyk,ale dla obu nawzajem niezrozumialy.I ci Brandenburczycy nie rozumiejacy bawarskiego i wszystkiego innego bawarskiego to tez Bawarczycy?Polacy ,jak wy umiecie naciagac... Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: czy Wroclawianie to Slazacy?
Gość portalu: Jas napisał(a):

> Co to za Slazacy jak nie rozumieja slaskiej mowy i nie znaja slaskich potraw
> i slaskich zwyczajow.To tak jakby Bawarczykow przegonic i zasiedlic
Brandenburc
> zykami.Niby niemiecki jezyk,ale dla obu nawzajem niezrozumialy.I ci
Brandenburc
> zycy nie rozumiejacy bawarskiego i wszystkiego innego bawarskiego to tez
Bawarc
> zycy?Polacy ,jak wy umiecie naciagac...

Troche namieszałeś.Wrocław jest zamieszkany w wiekszosci przez rodowitych
mieszkanców a nie "przesiedleńcami".Teraz my tworzymy zwyczaje i zachowanie
śląskie, potrawy też.Oczywiscie wszystko z szacunkiem dla historii. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: czy Wroclawianie to Slazacy?
Gość portalu: Rafis napisał(a):

> Gość portalu: Jas napisał(a):
>
> > Co to za Slazacy jak nie rozumieja slaskiej mowy i nie znaja slaskich potr
> aw
> > i slaskich zwyczajow.To tak jakby Bawarczykow przegonic i zasiedlic
> Brandenburc
> > zykami.Niby niemiecki jezyk,ale dla obu nawzajem niezrozumialy.I ci
> Brandenburc
> > zycy nie rozumiejacy bawarskiego i wszystkiego innego bawarskiego to tez
> Bawarc
> > zycy?Polacy ,jak wy umiecie naciagac...
>
> Troche namieszałeś.Wrocław jest zamieszkany w wiekszosci przez rodowitych
> mieszkanców a nie "przesiedleńcami".Teraz my tworzymy zwyczaje i zachowanie
> śląskie, potrawy też.Oczywiscie wszystko z szacunkiem dla historii.


No niezupełnie jest tak, ze we Wrocławiu nie mieszkają już wogóle
przesiedleńcy, popatrz ile starych ludzi chodzi po ulicy, oni jeszcze nie sa
pokoleniem urodzonym we Wrocławiu...
Po drugie wiesz ile we Wrocławiu mieszka dzwońców z głębokiej prowincji... Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Będą polsko-niemieckie tablice
> I co znaczy Sląsk "Sląski", skoro sam Sląsk nigdy nie istniał jako
> samodzielne państwo,
zawsze musi być ten pierwszy raz

a wpływy kulturowe sąsiadów Sląska na trwałe
> wymieszały się ze śląską kulturą, która jest konglomeratem swej
> własnej i obcych kultur.
te które zostały przejęte przez Ślązaków należą już do śląskiej
kultury. Ale nie wszystkie się wymieszały. Kutia nie stała się
śląską potrawą wigilijną, imienin się nie obchodzi, nie zrezygnowano
z roczka czy weselnych kołoczy, Władysławów czy innych Bronisław tez
nie ma raczej wśród Ślązaków. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Wielkie Derby Śląska Z czuba i na żywo
Śląski folklor
Śląskie potrawy:

Moczka śliwkowa

1/2 kg suszonych śliwek, 2 łyżki oleju roślinnego, 2 łyżki mąki, kawałek
piernika, 1/2 szklanki rodzynek, szczypta cynamonu i soli.

Śliwki namoczyć poprzedniego dnia w 2 litrach przegotowanej, letniej wody.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie na małym ogniu tak długo, żeby śliwki
się rozgotowały. Przetrzeć przez sito, żeby odeszły pestki. Z oleju i mąki
zrobić ciemną zasmażkę i zagęścić nią śliwkową moczkę. Kawałek czerstwego
piernika utrzeć na tarce i dodać do zupy. Doprawić cynamonem, szczyptą soli i
posiekanymi rodzynkami (uprzednio namoczonymi w gorącej wodzie).

folklorslaski.za.pl/potrawy.html Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: wigilja-co szykujecie?
duże pieczarki obierasz panierujesz jak kotlety schabowe w jajku i bułce tartej z solą i pieprzem, a potem we frytkownicy, albo w rondelku obsmarzasz na złoty kolor na oleju, ( z oliwy są niedobre ) potem do środka pieczarki wsypuje trochę starego sera i wkładam do piekarnika na chwilkę, żeby się ser rozpuścił. proste to a dobre, bo ja jestem pieczarkolubna.
A makówki to taka śląska potrawa z maku i bakalii. Przepisy są różne ja robię tak : do wody wsypuje się zmielony mak i gotuje dłuższą chwilę, potem dodaje się do tego orzechy włoskie i laskowe, spażone i obrane migdały i namoczone rodzynki, należy do tego dodać masło i trochę cukru, jak już dużo wody odparuje robi sie taki przekładaniec długą bułke, albo drożdzowe ciasto, chałkę kroi się w kromeczki układa jedną warstwę bułki i zalewa tym wodnistym makiem i tak do wyczerpania zawartości garnka. Potem się do studzi, dekoruje wiórkami kokosowymi i bakaliami. zamiast w wodzie mak można gotować na mleku, ale mnie taka obcja nie smakuje, zamiast cukru dać miodu. Niestety proporcji nie mogę podać, bo ja w kuchni działam na oko, niestety zawsze mi wszystko wychodzi i żadko mnie mąż przy garach zastępuje.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Żywienie niemowlęcia a teściowa
Tatuś nie usiedzi z małą w domu, szczególnie teraz, jak pogoda dopisuje. I co
on będzie jadł, biedaczek , to typ faceta, który nie potrafi usmażyć
jajecznicy, a przyrządzonego przeze mnie wcześniej kotleta nawet nie podsmaży
tylko skonsumuje prosto z lodówki. Taki typ po prostu . A teściowa niedaleko,
zrobi pyszną roladkę i poda na stół. Ja nie gotuję śląskich potraw, a on na tym
wyrósł. Ma w te weekendy jakąś odmianę kulinarną, niewątpliwie baardzo dla
niego kuszącą. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: A ktoś słyszał o moczce? Może Mario, bo Ślązak?
owszem slyszalem i jadlem. Nie smakuje mi. To nie jest stricte slaska potrawa.
U nas jako zupe je sie siemniotke :)
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: A ktoś słyszał o moczce? Może Mario, bo Ślązak?
A nie mowilem?
To jednak nie jest tradycyjnie Slaska potrawa...:)
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Kapusta z grochem
Kapusta z grochem
Mam wątpliwość czy aby to jest oryginalnie śląska potrawa ?
Chyba to jest jednak przywiezione z Polski ! Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: makielki-co to jest?
Makiełki, to na śląsku nazywają sie makówki i jest to ślaska potrawa wigilijna
z maku i bułek.Taki makowiec bez pieczenia. Przepis jest na forum na pewno,
wystarczy hasło makówki. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: makielki-co to jest?
caro36 napisała:

> Makiełki, to na śląsku nazywają sie makówki i jest to ślaska potrawa
wigilijna
> z maku i bułek.Taki makowiec bez pieczenia. Przepis jest na forum na pewno,
> wystarczy hasło makówki.


Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: KUCHNIA ŚLĄSKA- znacie przepisy?
kluski slaskie+rolada+modro kapusta-pycha zarcie,jak cos to sluze przepisami
mieszkam na slasku i czasem gotuje slaskie potrawy
pozdrawiam

inka Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: SMAKOSZE KUCHNI CHIŃSKIEJ!!!!!!!
Gadka szmatka.Byłaś kiedyś na Stadionie?
W tym szczególnym miejscu strach zjeść cokolwiek.Wątpliwości moje budzi
pochodzenie składników typowo polskich(lub śląskich)potraw sprzedawanych na
stadionie.Ja na Twoim miejscu przyjrzałbym się tej Twojej roladzie:) Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: pytanie wigilijne- jakie potrawy i ile???
Moczka
Typowo śląska potrawa:)
Nazwa chyba stąd, że głównym składnikiem jest piernik namaczany w kompocie. Inne
składniki- bakalie (mnóstwo), czekolada.Wszystko się gotuje, je się na ciepło
lub na zimno, jak kto woli.
Pycha jest!
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Ślązaczki
Ha, a to zagwozdka! Ja nie rozstrzygnę, bom ze Śląska w dzieciństwie
uprowadzona i nie wiem, czy śmietanę pamiętam z kuchni katowickiej,
czy późniejszej warszawskiej. Bo w naszym domu były potrawy śląskie
mamino-babkowe i warszawskie ojczyma. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: no wlasnie :)
Ja nie musiałam wyjeżdżać aż za ocean - na północno-zachodnich
rubieżach na samą myśl o prawdziwym żurze ze Ślaska jęzor mi wypada
na kolana. Oczywiście mogę miesiącami zyć bez śląskich potraw, jadam
różności, ale smaki dzieciństwa we mnie tkwią )) Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Godaja na lekcjach
Godaja na lekcjach
"Nietypowe lekcje mają uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 w
Świętochłowicach. Zdarza się, że zamiast nauczycieli uczą ich...
dziadkowie. Wszystko po to, aby dzieci przestały wstydzić się tego,
że godają. - Chcemy, żeby nauczyły się szanować i kultywować
tradycję, a nie wstydziły się tego, że są Ślązakami - wyjaśnia Irena
Grosman, pomysłodawczyni stworzenia Izby Regionalnej w SP nr 1. W
szkole powstaje właśnie trzecie pomieszczenie z tradycyjnymi,
śląskimi sprzętami i meblami. Wcześniej przygotowano tu kuchnię i
pokój gościnny. Meble przynosili sami uczniowie i ich rodzice, a
także nauczyciele. Potem jako nauczycieli zaproszono na lekcje
starszych mieszkańców Świętochłowic.

Komoda, szafy, olbrzymi biały kredens, dwa drewniane łóżka, stary
akordeon, przedwojenna maszyna do szycia, mnóstwo fotografii, a
nawet miniaturowe popiersie Józefa Piłsudskiego - to wyposażenie
nietypowej klasy. - Uczniowie mogą przeglądać stare kroniki szkolne,
oglądać zdjęcia, nawet te przedwojenne - wyjaśnia Irena Grosman.
Dzieci przygotowują tu również tradycyjne, śląskie potrawy.

Nie tylko stare przedmioty tworzą specyficzny klimat lekcji. -
Czasem godamy, częściej czytamy śląskie teksty, aby zaznajomić
uczniów z językiem dziadków. Nie ma powodów, żeby wstydzić się
swojego pochodzenia - mówi nauczycielka Barbara Maranek.

Szkoła ma już na swoim koncie kilka publikacji. - Najpierw
zaczęliśmy zapraszać na lekcje starszych mieszkańców miasta, aby
opowiadali, jak życie dawniej wyglądało. Stąd powstał pomysł
spisania ich wspomnień - wyjaśnia nauzcycielka Bożena Roter. Tym
sposobem powstała około 50-stronicowa pozycja "Świętochłowice we
wspomnieniach mieszkańców". Kolejnym tematem stały się śląskie
kopalnie, a potem Bożena Roter wraz z Dorotą Wichurą napisały
broszurkę o kopalni Matylda. W tej chwili "na tapecie" są miejskie
kościoły."
gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/815309.html?ses_nm=7a84fb15324e4e91d871af4aa752070b




Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Dania wigilijne.
ze Śląskich potraw wigilijnych, to zupa grzybowa z grzybów suszonych i kompot z
bani (dyni)
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Przystan
Przystan
Przystań zostanie wyremontowana
am2007-02-09, ostatnia aktualizacja 2007-02-09 19:13
Kultowa niegdyś kawiarnia Przystań w Wojewódzkim Parku Kultury i Wypoczynku
wróci do dawnej świetności. Dziś to ruina.

Fot. Marcin Tomalka / AG Przystań wydzierżawił jeden z katowickich
restauratorów, Janusz Paterman. - Prace remontowe ruszą już pod koniec marca.
Całość powinna być gotowa w ciągu dwóch lat. Najpierw powstanie kawiarnia z
tarasem. Potem sala bankietowa i dwie sale konferencyjne. Wybudujemy też
gabinety odnowy biologicznej - zapowiada Paterman. Dodaje: - Chcemy, by
odwiedzali nas wszyscy spacerowicze. Ceny w kawiarni mają być przystępne dla
każdej rodziny. To miejsce ma tętnić życiem! Tak jak za starych, dobrych
czasów.

Przystań powstała w latach 50. Obok planetarium była jedną z pierwszych
inwestycji na terenie WPKiW. - Niestety, nie zachowały się żadne dokumenty
czy wpisy gości z czasów, gdy uchodziła za eleganckie miejsce - mówi Piotr
Zieliński z WPKiW.

Zieliński pracuje w parku od 1973 roku. Wspomina, że ówczesne władze
województwa do Przystani zapraszały najważniejszych gości. W knajpce, która
słynęła również ze śląskich potraw, kluskami mieli zajadać się Fidel Castro i
pierwsza kobieta w kosmosie, Walentyna Tierieszkowa. - Wszystkie święta,
które odbywały się w parku, począwszy od zawodów modelarskich, na obchodach
22 lipca kończąc, swój główny sztab miały właśnie w Przystani. Knajpka
ozdobiona masztem z flagami była podświetlana w nocy. W głąb jeziorka, przy
którym leży, prowadził również podświetlany pomost. W ciepłe wieczory
odbywały się na nim potańcówki. Było lepiej niż na Mazurach. Ludzie do
Przystani walili drzwiami i oknami - wspomina Zieliński.

Po roku 1989 knajpka podupadła. Osiem lat temu, kiedy zmarł jej ostatni
dzierżawca, stała się całkowitą ruiną.


serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3909315.html

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Kolektyw Haja przełamuje obraz Śląska
Chłopcze, ŚLĄSKI krajobraz, ŚLĄSKIE potrawy, ŚLĄSKA gwara a przede wszystkim
ŚLĄZAK kojarzą się jednoznacznie - z GÓRNYM ŚLĄSKIEM, więc nie bądź zazdrosny o
ten przymiotnik. Promujemy Górny to mówimy ŚLĄSK, na Twój się godo DOLNY.
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: tradycyjna potrawa
tradycyjna potrawa
Znacie jakieś tradycyjne potrawy śląskie ? Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Śląskie potrawy
Śląskie potrawy
czy jadacie w wigilię?
A jeśli tak, to co? bo ja mam wrazenie,ze uszka mają monopol na Święta. Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Śląskie potrawy
Uszka to nie jest slaska potrawa Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Autonomia dla Śląska (Opolskiego i Górnego)
Gość portalu: kumak napisał(a):

> Wielu Górnoślązaków zagląda na to forum z symaptii do Dolnego
> Śląska,pamietając ,że Breslau/Wrocław był i jest stolicą całego Śląska.
> Najpierw spróbujcie Nas zrozumieć, a nie obrażać.

No wrerszcie zrozumiałem! Odmawianie prawa do śląskości Polakom mieszkajacym na
Dolnym Śląsku, dyskusje typu: "czy Wrocław lub Zielona Góra to Polskie
miasta?", albo jak robił to niejaki "Jan", pisząc o zacofanych Polakach, którzy
w niemieckim Breslau kopali studnie w ogrodach i hodowali zwierzęta, a
powstania śląskie niejaki "ballest" nazywa polskimi i uważa za polską agresję
na pacyfistyczne Niemcy. Jeśli faktycznie to wszystko z sympatii, to wy tam na
Górnym Śląsku macie o niej dość szczególne wyobrażenie. Cała ta "ciężkostrawna
śląska potrawa" podlana ostro niemieckim szowinizmem, z którym mało który z
Oberschlesienerów się skrywa, wywołuje takie a nie inne reakcje Wrocławian. To
nie my Was, to wy nas nie rozumiecie. Póki co cały Śląsk, w tym Górny znajduje
się w granicach powszechnie uznawanego na arenie międzynarodowej państwa
polskiego. Polskie tysiącletnie doświadczenia sąsiedzkie z Niemcami sprawiają,
że to co robicie w RAŚ większość Polaków w tym ja, odbiera jako działania
zmierzające do dezintegracji państwa. Żeby zamknąć temat porozumienia dodam, że
nie żywię wrogich uczuć wobec Górnoślązaków, wręcz przeciwnie darzę ich wielką
sympatią. Moje głosy w dyskusji mają na celu pokazać innym Polakom, że Ślązak,
to niekoniecznie ten, który mieszka w Kattowitz, Gleiwitz, czy Myslowitz. Chcę
pokazać, że będąc Ślązakiem można mówić poprawną polszczyzną, nie posługując
się niemieckim. Że serce Śląska jest we Wrocławiu, Legnicy, Opolu, Świdnicy i
innych śląskich stolicach. Że jest taka potrzeba pokazują choćby nazwy
dzisiejszych województw - Śląskim nazwano peryferyjną część Śląska, a nie tą
gdzie historyczna stolica tej ziemi.
Posłużę się na koniec twoimi słowami: postarajcie się nas zrozumieć, nie
obrażajcie nas!
PZDR Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: "Brat kartofle"
Wstukalam w google i to slaska potrawa, dlatego jadlam kiedy bylam dzieckiem. U mojego meza to sie nazywa pieczonki , chyba to to samo. Pewna nie jestem
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Jadłospis na komunie?
> tej mojej przyjaciółki pochodzi z Wielkopolski ( prawie Kujawy),
>to trzeba było pomyśleć i o innych gościach

To jak ktoś jest z Wielkopolski (nawet prawie Kujaw) to nie może
zjeść śląskich potraw??
Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: Kuchnia regionalna elementem promocji Śląska
Kuchnia regionalna elementem promocji Śląska
Ostatnio wiele się mówi o rejestracji w Brukseli produktów regionalnych. Jest
to z pewnością bardzo dobry sposób promocji regionalnych kuchni i - co za tym
idzie - całych regionów. Nie ma co ukrywać, że pod tym względem Ślązacy
pozostają - jak do tej pory - daleko w tyle za innymi. Np. Górale biją nas
swoimi oscypkami (moim skromnym zdaniem przereklamowanymi) na głowę.
Najbardziej wymownym faktem było wydarzenie z zeszłego roku, gdy - ówczesny
kandydat na Prezydenta - Lech K. po zjedzeniu sztandarowego, śląskiego,
niedzielnego obiadu stwierdził: "Dobre to było, to zawijane". A wydawało się,
że rolady znają już wszyscy...
Może warto byłoby narobić trochę "szumu medialnego" wokół śląskiej kuchni
poprzez rejestrację w Brukseli paru produktów śląskiej kuchni?

Na początek proponuję ułożyć listę śląskich potraw, spośród której można by
wybrać te najlepsze i najbardziej typowe dla Śląska.
Moje propozycje:
1. Rolady - nie będę tłumaczył z czego są zrobione bo moglibyście odebrać to
jako obrazę Waszej inteligencji ;-)
2. Kluski - duże pole do popisu, zważywszy, że ja znam co najmniej 3 gatunki
klusek, a książki kucharskie pod hasłem "kluski śląskie" opisują tylko tzw.
gumiklyjzy (lub jak kto woli guminioki); mamy przecież jeszcze kluski tarte
(dla mnie akurat te są "śląskie") i kopytka; no i oczywiście wiele podtypów -
wszak każda gospodyni ma swoje "własne przepisy";
3. Szałot - chodzi oczywiście o szałot z kartofli, który jest częstym
elementem na urodzinowym stole;
4. Panszkrałt - potłuczone kartofle wymieszane z gotowaną kiszoną kapustą;
następnie dodany fet (domowy smalec); częsty dodatek - u mnie w domu - do
karminadli, krupnioka czy golonki;
5. Wodzionka - pokrojony w kostkę chleb (może być już twardy), czosnek, fet
choć słyszałem też, że niektórzy dają masło, magi i sól do smaku; wszystko
zalane wrzątkiem; po paru minutach, gdy chleb nasiąknie gotowe do jedzenia;
najprostszy i najszybszy "ajntop"!
6. Kartofle z maślonką - przysmażona na fecie drobno pokrojona cebulka
wrzucona (wraz z tym fetem) do potłuczonych kartoflami i wymieszana; kartofle
podawane na talerzu, maślonka w szklance/kubku choć ja osobiście zalewam
kartofle maślonką i robię "ciaplytę" - wygląda to niespecjalnie, ale smakuje
całkiem nieźle; również szybki "ajntop";
7. Hykele - sałatka śledziowa; śledź solony + ogórki + jajko + cebula +
musztarda; wszystko zmielone i wymieszane; gdy zapraszam znajomych do siebie
na imprezę, to słyszę często: "przyjdę pod warunkiem, że będzie hykele";
8. Chleb na blasze - sznity chleba (najlepiej grube) położone na blasze
gorącego pieca; przewracane co jakiś czas by się nie spaliły; po zdjęciu z
pieca natarte po obu stronach czosnkiem; w końcu posmarowane fetem (z jednej
strony ;-) ) choć niektórzy używają również masła; "tosty" z elektrycznych
urządzeń AGD nawet nie mogą sobie stanąć koło PRAWDZIWEGO "chleba na blasze";
szkoda, że coraz mniej jest węglowych piecy;

Oczywiście nie upieram się, że powyższe potrawy i przepisy są "jedynie
słuszne" gdyż:
a) nie jestem kucharzem i swoją wiedzę na ten temat czerpię tylko na
podstawie podglądania w kuchni innych osób;
b) w różnych rejonach Górnego Śląska występują specyficzne nieznane innym
potrawy;
c) niektóre potrawy znane mi jako śląskie, mogą mieć inne pochodzenie
(niemieckie, polskie, czeskie, morawskie);
d) mogłem zapomnieć o paru potrawach.
Dlatego też zachęcam innych do podzielenia się "swoimi" przepisami.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu



Temat: O ątědrovečerní noci

Ciekawostki: Śląskie zwyczaje bożonarodzeniowe Autor: Jacek
Tomaszewski
Śląskie zwyczaje bożonarodzeniowe Jak Ślązacy spędzają Święta Bożego
Narodzenia? Jak się przyrządza makówki? Co odróżnia śląską tradycję
świąt od tradycji polskiej? Na te i inne pytania postaramy się dziś
odpowiedzieć.

Wigilia



Na Górnym Śląsku dzień ten nazywany jest wilijům lub śwjyntym
wječorym należy wcześnie wstać a nie wylegiwać się, ale też nie
należy nikogo budzić, każdy powinien wstać sam. Wigilia jest także
dniem podejmowania szlachetnych postanowień. Wszystko to wiąże się z
tradycyjnymi przysłowiami ludowymi: Jakiś we Wilijo takiś cołki rok.



Jak wygląda tradycyjna śląska wieczerza wigilijna?



Rafał Adamus, felietonista miesięcznika "Jaskółka Śląska", opowiada:
W mojej rodzinie jest tradycja, że wieczerze wigilijne odbywają się
w gronie najbliższych: rodzice, małoletnie dzieci (ewentualnie
owdowiała wcześniej babcia) czyli maksimum 5 osób. Jakieś 10 lat
temu, na fali polskich oper mydlanych (głównie "Klanu", od którego
nie sposób było uciec, bo siostra, matka, babcie były jego wielkimi
fankami, więc od czasu do czasu musiałem na niego trafić w TV)
odkryłem, że "moje wigilie" znacznie różnią się od tych
telewizyjnych, gdzie gromadzi się cała familija począwszy od
dziadków i babć (z wielu stron), poprzez ujki, ciotki, na kuzynach
i "siódmej wodzie po kisielu" skończywszy. Marcin Melon, redaktor
naczelny "Jaskółki Śląskiej" również przyznaje, że w jego domu
wieczerza wigilijna odbywa się w wąskim gronie. Nie twierdza, że to
odróżnio naszo ślonsko obyczajowość od polskij – dodaje.



Co znajdzie się na wigilijnym stole Ślązaka?



Spośród zup, oprócz tradycjnej grzybowej czy rybnej, najbardziej
regionalną jest siemieniotka. Nazwa pochodzi od głównego skłądnika,
nasion (siemion) konopi. Zupę podaje się z gotowaną na sypko kaszą
tatarczaną (na Śląsku zwaną też pogańską) lub grzankami. Wsród ryb
króluje oczywiście karp, pieczony na różne sposoby, w piekarnikach
bądź na patelni, przez niektórych polewany piwem. Często można też
spotkać na stole rolmopsy, czyli śledzie zawijane w majonezie. Na
śląskim stole nie może oczywiście zabraknąć makówek, zwanych też
makiełkami. Podstawowe składniki to mak, chałka, mleko, masło,
miód. Coraz częściej zamiast miodu i chałki dodaje się suchary i
cukier, a do tego bakalie: rodzinki, migdały. W wielu śląskich
domach nie polewa się też sucharków czy chałki mlekiem lecz
przegotowaną wodą z cukrem bądż miodem. Głównie dlatego, że mleko
szybko kwaśnieje natomiast makówki zrobione na wodzie, przechowywane
w lodówce można jeść nawet w Nowy Rok. Tradycyjnie śląską potrawą
wigilijną jest również moczka. Przygotowywana z ciemnego piernika,
migdałów, rodzynek, orzechów laskowych i dużej ilości wody, w której
moczy się składniki.




Ważne aby pamiętać by pod świątecznym obrusem położyć portfel z
rybimi łuskami, co ma zapewnić dostatek pieniędzy w nadchodzącym
nowym roku. Niektórzy dopiero w Wigilę stroją choinkę.



Świąteczne zwyczaje



Ksiądz Krzystof Płonka, z Parafii Miłosierdzia Bożego w Jastrzębiu
Zdroju, opowiada o śląskiej tradycji robienia wieńców adewntowych:
Tradycja robienia Adwyntkranców (wieniec adwentowy) pochdzi z
Nimiec. Niektórzy nigdy by nie pomyśleli, że w Polsce tego nie
znają. Adwyntkranc obowiązkowy w śląskich kosciołach w Polskich
jeszcze do niedawna było czymś dziwnym. Na takim wieńcu zapalało się
co niedzielę świecę, i tak aż do wigilii.



Jerzy Gorzelik, historyk sztuki, przewodniczący Ruchu Autonomii
Śląska, spędzi święta z najbliższą rodziną : Wigilię i pierwszy
dzień Świąt Bożego Narodzenia spędzam tradycyjnie w gronie
najbliższej rodziny - z żoną i dziećmi. Najmłodsze nie dotrwa pewnie
do pasterki, więc nie pojawimy się w komplecie. Drugi dzień to
okazja do spotkań z ciotkami i wujkami. Wybieramy się także do
Panewnik obejrzeć największą górnośląską szopkę - to spora atrakcja
dla córek, choć dla dzieci i tak najważniejsze są prezenty.



Magdalena Anna Duda opowiedziała nam o ciekawej tradycji z opolskiej
części Górnego Śląska: Jak mawiała moja babcia, każda szanująca się
śląska dziewczyna powinna o północy w wigilię stanąć na "gnojołku" i
wysłuchiwać z której strony usłyszy wycie bądź szczekanie psa, a z
tej strony nadejdzie jej narzeczony.



Monika Kurpas z Mikołowa spędzi święta z rodziną na odpoczynku,
czytaniu książek o śląskiej tematyce i oglądaniu filmów, których
repertuar, jak mówi, z roku na rok się nie zmienia. Podczas
wieczerzy zajadać się będzie koniopiotką (inna nazwa siemieniotki).



Swięta Bożego Narodzenia to czas, który przede wszystkim poświęca
się najbliższej rodzinie, spędzajac na wspólnych obiadach i
kolędowaniu, zarówno w pierwszym jak i drugim dniu Świąt. To czas
odpoczynku, którego serdecznie życzymy wszystkim naszym Czytelnikom.

Wywietl wszystkie odpowiedzi z tego tematu

Form:

Menu

Śląski Kwartalnik Historyczny Sobótka
Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Śląski Oddział Straży Granicznej
Śląski Oddział Wojewódzki NFZ
Śląski Urząd Marszałkowski w Katowicach
Śląski Urząd Wojewódzki w Katowicach
Śląski Wojewódzki Inspektor Nadzoru
Śląski Związek Piłki Nożnej
Śląskie Centrum Chorób Serca
Śląskie Centrum Równych Szans


Daje więcej, kto daje w porę.
Dawniej eksperymentowano w sztuce. Dziś eksperymenty mają być sztuką. Evelyn Waugh
Debiutuje się do samej śmierci, a i śmierć jest też debiutem. Aleksander Kumor
Absterget Deus omnem lacrimam ab oculis - i otrze Bóg z ich oczu wszelką łzę.
Gdy mężczyzna utrzymuje kilka samochodów, to jest to dla niego uczuciowy odpowiednik haremu. John Hallibarton